Riga - impresii din city break (2)



A doua zi am hotarat sa vizitez pe joc centrul vechi si cat mai mult din imprejurimi. Drept pentru care am mers cu masina pana la capatul de linie, de unde pleaca peste 15 mijloace de tranport in comun catre toate punctele cheie din oras.  Desi era cap de linie si intr-o zona mai pustie, statia era decorata cu picturi – probabil un proiect recent. 



 







Centrul vechi e Sighisoara si Brasovul la un loc. Cea mai apropiata intrare de pod incepe cu o statuie si cu muzeul ocupatiei, iar in spate e o piateta cu statuia lui Roland si Casa Capetelor Negre (Blackheads House - pe vremuri, casa “partidului” care decidea sau inflenta deciziile importante ale comunitatii, avand un cap de maur pe blazon).  




  







De acolo merita sa intri in biserica Sf. Petru si sa cumperi bilet pentru urcatul in turn. 




 Se vede toata panorama orasului si daca ai noroc sa fie soare, ies niste fotografii superbe! Nu a fost cazul meu :) dar nici pe vremea innorata nu te simti trist.



























 Iar in biserica poti sa admiri blazoanele sculptate in lemn ale personalitatilor importante din istoria orasului si statuia ui Roland, precum si sculptura cu trecerea timpului sau tablourile expuse. Asta, pe langa a sta si a te reculege, asa cum te indeamna atmosfera dinauntru.







Ce poti vedea in centrul vechi? Casa cu pisica (Cat House – povestea e interesanta :), statuia “Muzicantii din Bremen” (cine nu a citit povestea sa o citeasca !), casele ghildelor, 






stradutele inguste, vechiul zid de aparare, turnul de pulbere si poarta suedeza,





 biserica Sf. Jacob (stil gotic), biserica sf. Maria Magdalena, aflata foarte aproape de Sf. Jacob, cu turlele care se suprapun partial.




sediul parlamentului (Seim), castelul din Riga, care acum e sediul Presedintiei, pietele cu terase unde seara au loc diferite concerte, cafenelele,  magazinele de suveniruri. 
 








Nici nu-ti dai seama cum trece timpul hoinarind pe stradutele si pietele cu flori, ascultand muzicantii, descoperind statui in parculete, admirand Domul sau fotografiind ansamblul de case "Trei Frati".







Dupa o astfel de expunere e natural sa vrei sa vizitezi muzeul de istorie letona si navigatie, unde dupa doua ore deja esti imersat in istoria locurilor si descoperi multe asemanari cu Romania.

 Iar pentru pranz recomand cu caldura restaurantul Salve de langa Blackheads House, cu preparate locale delicioase si servire exceptionala.


Iesind din Centrul vechi in “Piata garii” (Stacija laukums) , am mai mers o statie prin parc pana la Opera. Una dintre cele mai frumoase cladiri, pe buna dreptate sunt mandri de ea! 


La fel si de parcul din fata Operei, Kastejkalns, cu straturile de flori si aleile sale,  podul cu lacate (unde se zice ca daca iti pui o dorinta si pui lacatul, se indeplineste:), dealul bastionului, de unde se poate lua un vaporas de croaziera pe canalele si raul Daugava. 



Tot in zona este si monumentul Libertatii, o statuie care te inspira.



Nu m-a inspirat in schimb ploaia, care a inceput brusc si nu s-a oprit jumatate de ora. Noroc cu copacii :)

Am profitat de o pauza de ploaie si am plecat prin parc spre unul dintre bulevardele principale, Krijana Valdemara bulivars, de unde am vazut Academia de Arta, o statuie cu Leul din Riga (parte a unui proiect cultural recent) si, traversand plarcul Esplanade, o frumusete de catedrala ortodoxa, cu hramul Nasterii Domnului. 






Dupa cca 6 ore de mers pe jos, am considerat ca e suficient ca sa incep sa-mi fac planul pentru urmatoarea zi. Deja simteam ca inteleg ce se vorbeste in jurul meu si senzatia de "acasa" devenise foarte puternica. 
Urmatoarea zi? Planuri ambitioase, evident! De-abia descoperisem orasul, cum sa ma opresc?

Comments