Decalaje strategice si solutii

Am avut o surpriza placuta citind recent o carte de strategie. Ma asteptam la abstractiuni si clisee, dar am gasit idei practice, inspirate atat din strategi militari din secolul XVII, cat si din organizatii din secolul XX care le-au aplicat. Este vorba de  "Arta de a actiona" de Stephen Bungay.
Cum unul dintre principiile mele de baza este " da mai departe ce consideri valoros", voi face un mic rezumat al catorva idei pe care consider aplicabile si in secolul XXI, atat pentru organizatii mari, cat si pentru IMM.

Premisa de la care pleaca Bungay este ca  " o strategie urmareste obtinerea rezultatului cel mai favorabil cu mijloacele avute la dispozitie". Mijloace care sunt, evident, finite si limitate.
Iar daca adaugam la limitari faptul ca mediul in care actionam este intr-o continua schimbare, aplicarea strategiei devine si mai provocatoare.
In ce fel?
Daca  luam in considerare triunghiul cunoastere-actiune-rezultate, Bungay mentioneaza trei decalaje posibile :
1) decalajul de cunostinte: cunoasterea noastra este limitata
2) decalajul de aliniere: oamenii carora le cerem sa faca un lucru pot sa nu faca  exact acel lucru, ci cu totul altceva (sau sa nu faca nimic)
3) decalajul de efect: actiunile noastre sau ale celor pe care ii conducem pot sa aiba alte rezultate decat ne asteptam atunci cand le-am decis.

Ce e de facut cu aceste decalaje?

Am putea incerca sa ne crestem cunostintele....dar va ramane mereu o zona sau un domeniu despre care nu stim suficient, sau nu avem informatii la zi, sau nu stim ca avem nevoie de cunostinte din acel domeniu. In plus, studiile cer timp - in defavoarea deciziilor.si actiunilor.
Am putea incerca sa crestem controlul asupra actiunilor noastre si ale celor pe care ii conducem-dar va exista intotdeauna posibilitatea unei interpretari incomplete sau incorecte a cerintelor, posibilitatea dezacordurilor sau a capacitatii limitate de a actiune. Si sa nu uitam de liberul arbitru al celor carora le cerem sa actioneze intr-un anumit fel....  si de blestemul micro-managementului....

Exista solutii?
Bungay spune ca da. Si aduce in sprijinul sau solutiile propuse de strategul militar von Moltke, care au avut succes in practica.
Cum ar arata acestea "traduse" in zona organizationala? Surprinzator de simple - si in acelasi timp, provocator de implementat:
 Pentru decalajul de cunostinte, solutia este de a stabili o directie si un obiectiv (intentie generala), apoi a planifica doar ceea ce este strict necesar, in ariile care pot fi anticipate. In functie de natura incertitudinilor din mediu, strategia este cea care da directia si destinatia, "de ce"-ul si "ce" - ul, fara sa se ocupe de "cum"
Pentru decalajul de aliniere, solutia este de a comunica fiecarui protagonist doar acea parte din intentia generala care ii este necesara pentru a-si indeplini obiectivul alocat lui ("cum" - ul)
Pentru decalajul de efect, a lasa fiecarui protagonist libertatea de decizie si actiune pe nivelul sau, atunci cand circumstantele difera de cele anticipate.

Cum poate folosi un IMM ideile din carte?
In primul rand, pentru a evita micro-managementul. Chiar daca unele erori pot costa mai mult pentru un IMM decat pentru o multinationala, controlul felului in care e executata fiecare sarcina nu e parte a solutiei, ci a problemei, consumand timp si resurse valoroase.
In al doilea rand, pentru a mentine nivelul motivational al echipei. A sti cat si ce trebuie sa cunoasca fiecare membru al echipei pentru a-si realiza partea proprie din obiectivul general contribuie la instructiuni clare, la reducerea confuziei si la perceptia ca propria activitate are sens.
In al treilea rand, pentru a creste capacitatea de a se adapta rapid la schimbarile din mediu. Autonomia de actiune a membrilor echipei, atunci cand este subsumata obiectivului general, duce la castig de timp, la evitarea pierderilor si la o viteza de reactie superioara organizatiilor cu decizie centralizata sau birocratica.

Dincolo de aceste idei, e important de retinut avertismentul de la pagina 78, citat tot din von Moltke :
 " Niciun plan de operatiune nu se poate extinde cu un oarecare grad e certitudine dincolo de prima confruntare cu fortele inamicului "
Indiferent ce forma ar lua acestea.



Comments