"Fata ascunsa" a teoriilor conspiratiei

De ceva timp, o buna parte dintre prieteni imi tot trimit mesaje, filme si link-uri care au in comun un subiect: lumea e condusa din umbra, corporatiile manipuleaza masele (si cu variatiuni pe tema asta: lumea e condusa de un grup de "n" persoane, exista o conspiratie a firmelor din farma, din agricultura, din finante etc.). Pe scurt: lucrurile nu sunt ceea ce par, ai grija, ca X te manipuleaza, nu manca aia, ia tratamentul minune Y, pe care n-ai sa-l gasesti pe piata deoarece marile corporatii i-au inscenat inventatorului lui un proces, ca sa-l reduca la tacere, etc.

Analizand structura mesajelor de acest gen (si din pacate si a unor documentare foarte bune - in cea mai mare parte), imi sare in ochi faptul ca amesteca informatii reale cu presupuneri. De exemplu: un critic al folosirii psihanalizei pentru incurajarea consumului, filosof si sociolog renumit, devine in mesajul respectiv "specialist in psohanaliza". Rudele unei celebritati devin, prin extensie, "bratul" prin care acea celebritate manipuleaza lumea. Opiniile unei persoane despre ce crede alta devin "descrierea convingerilor aceleli persoane" . Si trimiterile bibliografice (fie si clasica wikipedia :) lipsesc cu desavarsire...

Dar mesajul este atat de impactant emotional, indeamna atat de direct si categoric la actiune -  incat nu prea iti mai arde, la prima citire, sa-i verifici sursele. Si ajungi sa-l dai mai departe, crezand ca faci un bine...

Ce nu pot sa accept la astfel de mesaje (ai caror autori, confortabil de anomimi, par sa cunoasca principii de baza ale psihologiei), este faptul ca iti refuza dreptul de analiza asurselor. Iti dau o "mancare predigerata" si daca apuci sa pui o intrebare cu sens - gen cine, unde, cand, cum - ti se spune ca "esti contra, nu intelegi nimic, nu vezi ca spune clar, ce mai vrei sa stii", etc. Adica - reteta de baza a fanatismului si a spalarii creierelor. Nu intreba, ca nu esti de-al nostru, fa ce iti spune mesajul, da-l mai departe, racoleaza si alti oameni...Suna familiar?

Ce nu realizeaza distrbuitorii unor astfel de mesaje este faptul ca, prin continutul lor, se neaga o latura importanata a naturii umane: capacitatea de a lua decizii in nume propriu, de a avea liber arbitru.
Vorbim despre "manipularea maselor" dar uitam ca "masele" sunt formate din indivizi care, chiar daca la un moment dat au fost impresionati de ceva si au luat decizii la impuls, au posibilitatea de a-si revizui deciziile. Si daca merg in aceeasi directie, este pentru ca - din varii motive, unice pentru fiecare - considera ca asa este mai bine, nu pentru ca le-ar fi preluat cineva controlul asupra creierelor.
Da, suntem bombardati de mesaje promotionale. Dar avem si capacitatea biologica de a ne inchide fata de stimulii irelevanti, deci ideea ca reclama manipuleaza "prin sine" si nu ceea prin sensurile pe care destinatarul alege sa le perceapa, este o prostie.

Revenind la teoriile conspiratiei - a crede ca un grup de oameni poate controla ceea ce gandesc si simt aproape 7 miliarde de oameni, este o fantezie. Poti sa faci valuri intr-un lac sau ocean, dar valul nu are aceeasi amplitudine la suprafata, la 1 metru adancime, la 2 metri, unde mai sunt alge, pesti, bradis si alte obiecte care fac valul sa arate altfel. Poti incerca sa induci o stare prin reclame, prin mesaje repetate, prin consecventa repetarii si prin constrangeri. Dar numai in masura in care cei afectati aleg sa creada ca ai putere asupra lor, vei avea acea putere. Asta este o "fata ascunsa" a teoriilor conspiratiei - inducerea ideii ca ar putea cineva sa manipuleze grupurile de oameni ca si cum ar fi grupuri de roboti, fara drept de decizie. Cu asta ma voi lupta, chiar daca ar insemna sa primesc mai putine mesaje de la prieteni.
Pentru cine se intreaba daca avem drept de decizie in ceea ce facem, ar fi util sa citeasca cartea lui Victor FRankl: Omul in cautarea sensului vietii. Si daca marturisirile unui supravietuitor din lagar nu sunt de ajuns, atunci, evident, va fi alegerea personala sa nu le creada ...
http://ro.scribd.com/doc/34495392/Victor-Frankl-Omul-in-Cautarea-Sensului-Vietii

Comments