Q.E.D.Cine s-ar fi gândit că talentul de a rezolva probleme de matematică te poate ajuta și în rezolvarea unor probleme de viață?
În cazul meu, enunțul problemei era “Se  dă una bucată apartament de două camere la parter, nezugrăvit de 15 ani, cu un balcon imens și neamenajat, cu preșuri bătrânești, mobilă nouă și cu o proprietară care nu mai suportă să-l vadă. Demonstrați că poate fi transformat într-un apartament cu finisaje moderne, fără a apela la o firmă specializată.
Soluția? Proprietara (eu) să creeze un proiect de amenajare a apartamentului prin forțe proprii, cu costuri rezonabile, furnizor de încredere și minimum de competențe necesare pentru finisaje.
Ca orice manager de proiect, am început cu obiectivul: amenajarea prin forțe proprii și cu termenul limită: finalul lunii următoare. Apoi am scris o listă de resurse:  ce știu să fac și unde găsesc furnizori de finisaje.
Din fericire, știu să zugrăvesc, să pun tapet și am un prieten care se pricepe la pus parchetul. Eu încă fur meserie în domeniul acesta, deci ar fi o ocazie să mă perfecționez…. Prin urmare, renovarea în cazul proiectului meu înseamnă să schimb parchetul, să zugrăvesc tavanul și să pun tapet, să schimb covoarele, perdelele și să amenajez balconul ca pe un spațiu verde, în care să-mi beau dimineață cafeaua și să-mi încep ziua cu bună dispoziție. Ies din discuție schimbarea gresiei, faianței și țevilor – poate în sezonul următor mai fac un proiect pentru ele
Tot din fericire, experiența cu Spring Super Blog mi-a făcut cunoștință cu Diego și cu varietatea sa de produse, care acoperă perfect ce mi-am propus să fac.  
Cum am procedat mai departe? Am luat fiecare cameră și m-am gândit cum  aș dori să arate.


De exemplu, pentru dormitor vreau ceva natural, proaspăt, așa cum am văzut la prietenii mei în Suedia. Frunzărind site-ul Diego, am dat peste un articol despre amenajările în stil scandinav  și am regăsit ceea ce îmi plăcuse la prietenii mei. 
 

Deci, voi alege un tapet  care imită lemnul, 
 


un  parchet laminat din lemn de frasin într-o nuanță deschisă

  și perdele transparente . Astfel,  se va crea senzația odihnitoare de spațiu și natură. 

Și dacă tot m-am gândit la odihnă, aș lua și un covoraș pentru meditație, preferabil culoarea fildeșului.


 În living vreau cât mai multă culoare. Aici am biroul și am nevoie de energie și inspirație. 

Prin urmare, voi pune parchet deschis la culoare, peste care covorul viu colorat o să se așeze excelent, ca o cascadă de energie pozitivă.

Nu știam ce să fac cu pereții, dar pagina de Facebook a lui Diego mi-a dat o idee: să combin un perete cu tapet cu trei pereți zugrăviți.  Am găsit un model de tapet care imită biblioteca și mi se pare foarte stimulativ pentru meseria mea: creez și susțin cursuri, deci cărțile sunt prieteni de suflet. Biblioteca se află pe peretele perpendicular pe cel pe care vreau să pun tapetul, așa că prelungirea ei cu acest tapet va părea cu atât mai naturală.


Am ajuns la galerie și sină pentru perdea. Voi alege o perdea a cărei culoare continuă senzația de viu și luminos pe care o transmite covorul. 

O frumusețe de perdea ca aceasta, care este tivită gratuit,  merită și o galerie nouă. Așa că aleg galeria tubulară a cărei nuanță pune mai bine în evidență culoarea perdelei.

Am terminat camerele, a venit rândul holului. 
O traversă crem cu suport antiderapant va îmbina utilul cu plăcutul. Am notat-o și pe ea, împreună cu faptul că dacă va fi necesară surfilarea, aceasta e oferită la un preț foarte bun de Diego.
Pentru bucătărie, aș încerca o  pardoseală rezistentă la apă, deoarece este un loc unde spăl des. În plus, aspectul rustic de dușumea se potrivește cu simplitatea bucătăriei.
Știu că în serviciile oferite de Diego intră și tăierea gratuită la dimensiunile dorite, ceea ce e un plus – bucătăria mea nu are dimensiuni standard.

Am mai  văzut două idei interesante pe pagina de Facebook a lui Diego: tapet vintage la bucătărie și perdele vitraj, ambele completând efectul de loc primitor, ca bucătăria bunicii din copilărie.

A rămas balconul. Scaunele și masa de răchită stau cel mai bine pe un covor de iarbă artificială, așa că am mai bifat un articol. Sunt multe, dar Diego asigură transportul la domiciliu la un preț bun, așa că nu va trebui să caut transportatori.

Ce-ar mai fi de scris în proiect? Costurile, evident! Din fericire, covorul, parchetul din dormitor și pardoseala rezistentă la apă sunt promoții incluse în cardul de fidelitate, cu reduceri între 10 – 20%. Este vorba despre programul de fidelitate pentru clienții Diego, prin care titularilor de card  li se oferă promoții suplimentare și reduceri personalizate în magazinele Diego. Este simplu și ușor să obțin cardul, o pot face direct de pe site, fără obligația de cumpărare. Un astfel de card face ca proiectului meu să-i crească rentabilitatea, așa că mă asigur că am trecut în proiect obținerea lui.

Sunt gata cu scrisul proiectului, am făcut lista cu tot ce îmi trebuie. Rămâne să mă duc în cel mai apropiat magazin Diego și, la o ceașcă de cafea cu un consilier de vânzări, să verificăm împreună soluțiile. Consilierea este gratuită, la fel ca și zâmbetul consilierului.  Și pentru că suntem în secolul 21, după ce voi alege toate produsele, voi face plata prin card bancar – un confort în plus.

Ce i-aș recomanda unui cititor care își dorește, la fel ca mine, să schimbe finisajele interioare?
În primul rând, să aibă curajul să viseze. Casa este o extensie a corpului nostru, este zona noastră de siguranță și confort, prin urmare merită cea mai mare investiție de timp și imaginație în amenajare.
În al doilea rând, să înceapă cu ceea ce poate face prin forțele proprii. Este foarte relaxant să pui tapetul sau să montezi o galerie, dacă îți dai voie să încerci. Este o cale de a te exprima pe tine însuți, destul de rară în vremurile agitate pe care le trăim.
În al treilea rând, să aleagă un partener de proiect capabil să-i ofere  o varietate de produse, informații utile imediat și servicii de înaltă clasă. Cu cât alegi mai mulți parteneri, cu atât alergi mai mult și experiența nu mai are același gust.  Unul și bun, asta recomand!
În al patrulea și ultimul rând, să țină cont că schimbarea stă și în micile detalii. Materialul din care e făcută draperia reglementează fluxul de lumină, combinația de culori parchet-mobilă-pereți-draperii sau perdele influențează percepția spațiului. O cameră înghesuită poate deveni  un spațiu aerisit și confortabil. Un loc utilitar, cum e bucătăria, poate deveni un spațiu de suflet.
Doamnelor și domnilor, aceasta a fost demonstrația faptului că un apartament vechi și nesuferit poate deveni o casă confortabilă, fără eforturi mari și fără meseriași” care “știu totul” și costă mai mult decât fac. Voință, organizare de proiect, timp și fonduri, imaginație și un partener de încredere sunt suficiente pentru acest obiectiv.
Q.E.D.
Articol scris pentru Spring Super Blog 2016 

Comments